
CLASSIE LASSIE GIRLS SOFTBALL LEAGUE 
RULES CHART  12U and 14U DIVISION 

 
RULE INTERPRETATION 

Max Players on the Field 
Min Players on the Field 

10 (Must use 4 Outfielders) 
8 

Official Game / Min Official Game Per USA SOFTBALL 

Min Innings per Game for Each Girl 3 
Min Innings per Game for Each Girl in Infield 1 
All Players Present are in the Batting Order Yes 

Start / End Times Per USA Softball - Games start at the scheduled time.  
1 hour 20 minutes plus one more inning  

Base Distance Per USA SOFTBALL (60 feet) 

Pitching Distance 
Per USA SOFTBALL  

(40 feet for 12U, 43 feet for 14U) 

10 Run Ahead Rule After 5 innings 

5 Runs per Inning Limit 

Yes, Except Last Inning of the Game 
The 2 managers and the umpires shall determine which 
shall be the last inning based on darkness and the time 
limit (once decided that will be the last inning played)

Warmup Pitches/Minutes Per USA SOFTBALL (5/1) 

Infield Fly Per USA SOFTBALL (Yes) 
Dropped 3rd Strike Per USA SOFTBALL (Yes) 

Charged Conference Limit Per USA SOFTBALL (Yes) 
Extra Innings Per USA SOFTBALL (Yes) 
Bunting Per USA SOFTBALL (Yes) 

Walk (Number of Balls) Per USA SOFTBALL (4) 
Batter Gets Base if Hit by Pitch Per USA SOFTBALL (Yes) 

No. Innings Pitched per Game (Max) 
Unlimited, except a team must change 
pitchers if they get ahead by 10 runs 

Stealing Per USA SOFTBALL (Yes) 
 Players must start the next game if they do not get the minimum 3 innings in the field in a game 

or do not get at least 1 inning in the infield. 
 Use USA SOFTBALL Rule 5, Section 11 (Tie Breaker Rule) for extra innings (including at end 

of time limit)  Offensive team places girl who made last out at 2nd base at start of the inning.
 Games end in a tie if you reach the time limit or darkness and the score is tied.  You revert to 

the score of the previous inning if you are not able to complete the inning. 
 There are no automatic outs in the lineup when a team has fewer than 10 players. 
 Make sure teams from other leagues know our rules when the games are played at the Classie 

Lassie fields (i.e., we allow 10 players in the field, there is a 5 run limit per inning, and teams 
have to change pitchers when they are ahead by 10 runs). 

 Make sure you know the rules before the game starts when playing at other leagues fields (they 
could be slightly different than our rules).  

  


